«En av forklaringene, ikke en bortforklaring»

Slik opplever daglig leder Tom Rune Espedal den sportslige situasjonen om dagen.

Annonse:
Høstsesongen 2014 ble slagordet #MedUansett skapt. Dette ble gjort etter en tung høst med mye motgang som til slutt endte med nedrykk.

Hva betyr å være #Meduansett?

Fotball er lidenskap og følelser både for de som jobber med fotball, og ikke minst for supportere og samarbeidspartnere. Ingenting skaper mer debatt og diskusjon både på hjemmebane og på arbeidsplassen om hvordan laget har prestert, hvilke spillere som leverer og så videre. Selv om resultater og prestasjoner varierer, trenere og spillere kommer og går, ender vi alltid opp med å støtte laget i neste kamp. Det gjør vi fordi vi har et forhold til klubben og dens verdier og posisjon i lokalsammfunnet.

Nå er situasjonen i Sandnes Ulf preget i stor grad av to følelser både for klubben og supportere: Håp og fortvilelse.

Håpet er prosjektet som er startet med ØsterHus Arena. Klubben og byen får en ny storstue som vil skape store øyeblikk i fremtiden. Og i tillegg får klubben en egen moderne arena som vil tiltrekke publikum, medlemmer, spillere og media i mye større grad enn idag. Denne vil være klar til overlevering tidlig i 2020, og det gir en stor motivasjon for klubbens ansatte og medlemmer, og ikke minst klubbens unge spillere som har en drøm om å spille fotball på øverste nivå!

Fortvilelsen for mange er de sportslige resultatene den siste tiden. Vi ligger i skrivende stund på 8. plass og kommer fra et stygt tap i forrige serierunde. Jeg kan garantere at ingen i klubben tar lett på situasjonen for øyeblikket, og vi er langt i fra fornøyd.

Vi ønsker derimot å fremstå som en klubb som tenker langsiktig og gjør beslutninger ut i fra dette bildet.

Klubben har de siste 10 årene tatt store steg og etablert seg i toppfotballen i Norge midt i mellom 2 tradisjonsrike klubber i norsk fotball. Vi har opplevd øyeblikk i Eliteserien som ingen av oss glemmer. Det er lett å bli litt «blind» på konkurransen og hva som kreves for å spille på øverste nivå. Klubben har derfor en fastlagt målsetting om å være en «topp 20»-klubb i Norge. Det betyr at vi kan spille Eliteserien og OBOS-liga i perioder. Legger vi listen høyere koster det både mer rent økonomisk og fallhøyden er stor. Det er likevel alltid et mål om å prestere best mulig utifra de forutsetninger vi rår over.

Utvikling siste 10 år:

Målet for 2018-sesongen har vært at vi skal kjempe blant topp 3 i divisjonen. Dette viser seg å være en tøff målsetning, spesielt når situasjonen har vært krevende på spillertroppsiden. Når vi nå har kommet over på høstsesongen ligger det fortsatt en målsetting om å kjempe i toppen, men fokuset vil nå være blant de 6 øverste. En målsetting skal være motiverende og ikke minst oppnåelig. Da er det viktig at spillere, trener og klubb er samkjørte på målet som er satt.

Det gjøres ukentlige sportslige evalueringer og det diskuteres grep på kortsiktig nivå og på lengre sikt. Slik klubben vurderer det, er det ingen enkel årsak til våre utfordringer i øyeblikket. Hadde det vært så enkelt, ville vi gjort noe med den problemstillingen umiddelbart. En av våre store utfordringer i år har vært og er stadige endringer på laget. Spillere blir flyttet i ulike posisjoner og lagdeler endres. Dette viser seg ofte å være utfordrende, og man får ikke «satt» et lag med nødvendig samhandling og selvtillitt.

Hvorfor er det slik? Vi gikk inn med 18 spillere og 2 keepere i årets sesong.

Status per 1. august på disse spillerne:
1 keeper langtidsskadet + 5 utespillere (har) vært skadet i sesongen.

Dette har medført at vi enkelte kamper har vært 3 spillere på innbytterbenken. Hvorfor vi har fått disse skadene er noe som også diskuteres og evalueres av medisinsk apparat. Det sees på alt fra utstyr, treningshverdag og hva som skjer utenfor trening. Dette er en situasjon vi ikke ønsker skal skje igjen. Realiteten er uansett at trenerapparatet, i store deler av sesongen, så langt har hatt et begrenset utvalg av spillere.

Dette er en av forklaringene, ikke en bortforklaring. Klubben og sportslig apparat må hver dag se seg i speilet om vi gjør de riktige tingene og tenker kontinuerlig utvikling. Ikke minst er økonomi viktig, og her jobbes det hele tiden med å bedre rammebetingelser slik vi kan matche de beste klubber, klubber som har 2-3 ganger våre budsjetter i OBOS ligaen. Her kommer igjen vårt ØsterHus Arena og muligheter for økt kommersiell verdi som en oppside for oss.

Sandnes Ulf har vært i krevende tider før, vi har personer både i styret og adminstrasjon som har opplevd dette. Lærdommen var da å holde hodet kaldt, og handle kortsiktig med de virkemiddel man kan bruke. Vi kan garantere overfor sponsorer, supportere, medlemmer og andre som bryr seg om klubben, at vi jobber hver eneste dag med å snu hver stein for å komme oss ut av denne motgang vi for øyeblikket opplever rundt vårt A-lag. Vi vet at dette snur hvis vi jobber riktig, og da er det jo greit å tenke at du var #MedUansett!

mvh
Tom Rune Espedal
Daglig leder, Sandnes Ulf

Annonse fra Obos-ligaen: