Slik tar Sandnes Ulf høyde for en ny arena for fremtiden

Mens Sandnes Ulf kan se tilbake på 90 år på Sandnes stadion, er klubben i disse dager inne i den siste fasen av planlegging av arenaen som skal stå de neste 90 årene.

Denne artikkelen sto først på trykk i Sandnes Ulfs avis i Sandnesposten 12.10.2017.

Annonse:
Det er selvsagt vanskelig å se inn i spåkulen for hvor godt rustet en ny arena vil være for de neste 90 årene, men stadionansvarlig og daglig leder i Sandnes Ulf, Tom Rune Espedal, har vært opptatt av å utvikle en arena som tilfredsstiller hvordan fotballproduktet har endret seg

Les hele avisen online her

Han forteller at stadionprosjekter for ti år siden var i stor grad tuftet på å være levedyktige av de kommersielle inntektene klubbene dro inn på de 15 hjemmekampene gjennom sesongen.

- Det har helt klart endret seg nå, og fotballen må leve på en helt annen måte gjennom hele året, hver eneste dag. I hvert fall i Norge hvor publikumsgrunnlaget ikke er 50.000, forteller Espedal.

- Nå spør både vi, og tilsvarende prosjekt hva som er forenelig med en fotballklubb i en ny arena. Da er det fort å tenke skole, helse og næringer som kan ha tilknytning til fotballen med gjensidig nytte.

Sandnes Ulfs nye arena vil ha lokaler med utleie til skole- og helsesektoren. Espedal har også mer tro på å utforme en arena som skal skape identitet og tilhørighet i nærmiljøet med de løsningene som ligger i stadionet.

- Vi har mer tro på en arena som et treffpunkt med eksempelvis skole, lege, treningssenter, tannlege og liknende, hvor man vil være over lengre tid, kontra et kjøpesenter hvor man bare går rett inn og rett ut. Førstnevnte er mye mer identetsskapende, mener han.

Utnytte ny teknologi

Sandnes Ulfs nye arena vil også ta høyde for at kampproduktet har endret seg i nyere tid, og at man må tilrettelegge for publikum på en helt annen måte.

- Kravet til opplevelsen, komfort, intimitet og deltakelse er helt annerledes nå kontra ”før i tiå”, understreker klubbens stadionansvarlig.

Med deltakelse mener han på hvordan en ny arena skal kunne bruke teknologi på en god måte, og sørge for at tilskuerne i mye større grad kommer nærmere og tettere på det som skjer på matta gjennom teknologien.

- Vi ønsker alle å være tett på noe, være en del av noe, og det må en ny arena klare å få til i mye større grad.

- En ny arena skal utnytte hvert øyeblikk maksimalt, og skape en god opplevelse for hver enkel tilskuer. Dette skape minner, som er en del av vår visjon om å dele minner for livet. 5-åringen som går på kamp skal huske det for resten av livet, forteller Espedal.

- Hvordan kan klubben være sikker på at det man bygger i dag, er godt nok om noen år?

- Et stadion er ikke levedyktig om ikke folk ønsker å komme dit. Derfor er sportslige prestasjoner viktige, og at vi skaper et lag folk får tilhørighet til. Så er det også utrolig viktig at stadion kan vokse og tilpasses med samtidens behov og utvikling, forklarer han.

Stort puslespill

Espedal og Sandnes Ulf kan se at byggestart nærmer seg med stormskritt, fra den spe begynnelse med lokaliseringsspørsmålet i 2008, til jobben med finansiering i 2017.

- Hele stadionsaken og finansieringen har vært et stort puslespill, hvor ting er helt avhengige av hverandre.

- Vi har lagt de fleste brikkene, og det gjelder kun et par brikker. Disse antar vi skal falle på plass i løpet av de neste månedene, sier klubbens daglige leder.

Han er ærlig på at det både har vært krevende, og er krevende, men at han tro på å snart komme i mål takket være flinke bidragsytere i egen klubb, politikere og ikke minst klubbens samarbeidspartnere.

- Dette gir meg god tro på at dette ender veldig, veldig bra til slutt, avslutter Espedal.

Annonse fra Obos-ligaen: