Om dagens Sandnes stadion

Sandnes stadion åpnet i 1927. Les deg opp på fakta og stadions historie.

Annonse:

Sandnes stadion, i Sandnes idrettspark, ligger flott plassert i bydelen Trones, kun ti minutter gange fra Sandnes sentrum. Kjøretid fra Stavanger Lufthavn Sola er 15-20 minutter. Tribunene rundt hovedbanen har i 2012 en godkjent tilskuerkapasitet på 4 969. Anlegget har godkjente flomlys og dekket på banen er naturgress.

Historien:

Allerede i styrereferat fra 15. juni 1911 nevnes det at mangelen på en egen idrettsplass har ført til noe uregelmessige treningstider. Den kommunale idrettsplassen var ubrukelig som fotballbane, og man måtte derfor leie ulike jorder fra gårdeiere til å bedrive fotballtrening.

I desember 1919 fikk klubben tilbud fra fabrikkeier Nielsen om å leie det som ble kjent som Pilesletta - samme sted hvor Gand videregående skole ligger i dag. Dette var stort sett klubbens hjemmebane i mange år fremover, mens man sparte penger og arbeidet med å få på plass en mer permanent stadion. 

I bresjen for dette arbeidet gikk dipl. ing. Jac Petersen, også kjent som "stadions far". Etter to års bygging kunne endelig Sandnes stadion åpnes sommeren 1927. Søndag 19. juni 1927 ble det arrangert åpningsstevne for byens nye idrettsarena med fotballkamp mellom de to Sandnes-lagene SK Ulf og Frøya, en kamp Ulf forøvrig vant 4-3. Etter hvert kom det både garderober, tribune og flere treningsbaner.

Sandnes Stadion anno 1946. Legg merke til travbanen rundt fotballbanen.
Sandnes Stadion anno 1946. Legg merke til travbanen rundt fotballbanen.

I årenes løp har Sandnes stadion blitt brukt til mye forskjellig og har vært vertskap for arrangementer innen fotball, friidrett, turn, sykling, skøyter, trav (!) og speedway!

Verdt å nevne er det også at byens idrettsungdom pløyde opp gressmatta under krigen for at de ikke skulle bli forespurt om å spille fotballkamp mot tyskerne. Under okkupasjonen overtok Rogaland Travselskap banen og anla travbane. Grusbanene i resten av idrettsparken kom først i 1960- og 70-årene, mens Giskebanen sto klar i 1970.

I 2005 vedtok bystyret i Sandnes kommune å endre navn på anlegget til Sandnes idrettspark, forutenom selve hovedbanen som fortsatt skal være kjent som Sandnes stadion.

Sandnes stadion anno 2018
Sandnes stadion anno 2018

Sesongen 2009 og deler av 2010 gjennomgikk Sandnes stadion store oppgraderinger i forbindelse med Adeccoliga-spill og NM i friidrett. Opprykket til Tippeligaen i 2011 medførte flere oppgraderinger, deriblant utvidelse av publikumskapasiteten og et flott mediehus midt på den gamle tribunen.

Stadion fremstår i dag som et moderne multifunksjonsanlegg med godkjente flomlys, åtte løpebaner, flotte VIP-lokaler og over 4 100 sitteplasser.

Annonse fra Obos-ligaen: