Hvor er de nå? Christian Gytkjær

Etter opprykket til Adeccoligaen i 2007 har det vært mange klassespillere som har akslet den flotte, lyseblå drakten. Både lokale stjerner, men også internasjonale spillere har notert seg for kamper for Sandnes Ulf. I denne artikkelserien tar vi for oss spillere som fortsatt har en aktiv fotballkarriere og deres vei etter oppholdet i Sandnes. Foto: Dagsavisen.

Annonse:

Christian Gytkjær

Første mann ut er spilleren som på egenhånd sikret oss fortsatt tippeligaspill i 2012. Den danske kraftspissen ble født i Roskilde 6. mai 1990. Det var i sin lokale klubb han startet sin karriere. I 2005, 15 år gammel, signerte han kontrakt med Lyngby. Den talentfulle spilleren ble i 2007, sammen med sin bror Frederik, invitert til Liverpool på prøvespill uten at det ble noen overgang til fotballøya. Som 18-åring ble han tatt opp på a-laget til Lyngby der han noterte seg for 10 mål på 34 kamper. Ferden fikk så videre til Nordsjælland i 2010. Her ble han hentet som erstatter for ikke ukjente Nickie Bille Nielsen (Rosenborg) som da hadde blitt solgt til spanske Villareal.

Tiden i Nordsjælland var ikke helt slik Gytkjær hadde sett for seg. De to første sesongene spilte han 24 kamper, og stod for tre scoringer. I 2011 ble han derfor sendt på utlån til dansk førstedivisjon og Akademiske Boldklub. Her viste han prov på sin målteft med seks mål på 12 kamper. Allikevel ble det smått med sjanser for Gytkjær som etter 2 kamper og ett mål i 2012 sesongen for Nordsjælland tok turen fra Farum Park til Sandnes stadion.

Starten på noe stort
22 åringen byttet ut storbylivet i København med spill for Sandnes Ulf og spill i tippeligaen. I et intervju med Stavanger Aftenblad i september fortale Gytkjær om grunnen: - Situasjonen i Nordsjælland var slik at det var mange gode offensive spillere i klubben, og jeg fikk minimalt med spilletid. Nå ønsker jeg å spille regelmessig og utvikle meg som spiller. Derfor ba jeg agenten min om å se hvilke muligheter som fantes. Flere danske klubber var inne i bildet, men etter en prat med Morten Bertolt valgte jeg Sandnes Ulf. Et valg jeg ikke angrer på, sier spissen som har 26 aldersbestemte landskamper for Danmark.

Christian Gytkjær ble umiddelbart en kjempehit i Sandnes. Og én av grunnene til at de lyseblå kunne starte en ny sesong i tippeligaen påfølgende år. På 14 kamper satte han inn imponerende 11 mål.

Det var tydelig at Gytkjær hadde skapt seg et navn i fotball-Norge. Plutselig var det flere klubber som ønsket hans tjenester. Dansken var fortsatt ønsket at de lyseblå, men av økonomiske årsaker lot ikke en overgang til Sandnes seg gjennomføre. Til slutt var det FK Haugesund som trakk det lengste strået. Her spilte han i tre sesonger, 91 kamper og 44 mål.

Opp og ut
Suksessen i Sandnes og Haugesund vakte oppsikt og da Rosenborg kom på banen flyttet dansken til Trondheim. Her fikk han 39 kamper og 23 mål. Han fortsatte med andre ord å putte inn mål på bestilling.

Dette førte til at han fikk sin aller første landskamp for Danmark og med det også internasjonal oppmerksomhet. I 2016 ble han hentet til 1860 München og andre Bundesliga. Oppholdet her ble av det korte slaget og ikke noen stor suksess. To mål på 18 kamper.

Karrieren fikk seg en re-start da Lech Poznan hentet han i 2017. Her ble han raskt en hit og yndling for Poznan fansen. Gytkjær stoppet på 24 scoringer i årets sesong og ligaens toppscorer. Laget endte på en sølvplass. På 102 kamper stod han for 55 mål.

I sommer ble den gamle Sandnes Ulf helten klar for italienske Monza. Monza rykket i juni opp til Serie B for første gang på 19 år, og planen er å klatre videre til Serie A. Gytkjær skal hjelpe med det. I idrettssammenheng er Monza mest kjent for sin Formel 1-bane, men planen er at Monza snart tar steget opp i fotballens beste selskap. Klubben eies av tidligere statsminister Silvio Berlusconi, som har innsatt sin bror Paolo som klubbpresident. Berlusconi har hentet mange nøkkelpersoner fra sin tidligere klubb Milan, deriblant klubbdirektør Adriano Galliano. Det blir med andre ord spennende å følge 30-åringens karriere i Italia.
 

Neste mann ut i serien «Hvor er de nå?» er Diego Rubio

Annonse fra Obos-ligaen: