Hvor er de nå? Hannes Halldórsson

Se for deg at verdens beste fotballspiller, Lionel Messi, står foran deg. Ballen ligger godt plantet på straffemerket. Du har ingenting å tape. Det eneste som gjelder er å redde skuddet som kommer fra det argentinske fotball-geniet. Det er VM. Året er 2018 og Island spiller sin aller første kamp i et fotball-VM noensinne. I mål står 1.93 meter høye Halldórsson. Han har innbitte øyner. Stenger ute all støyen rundt. Nå handler det bare om én ting. Stoppe skuddet fra Messi. Selveste Messi. Titusenvis av tilskuere på tribunen. Millioner av mennesker som ser kampen på TV. Ingenting å tape. Alt å vinne.

Annonse:

Halldórsson har hatt en litt a-typisk fotballkarriere. I alle fall starten. Han var ikke noe kjempetalent og startet sin karriere i Leiknir. En klubb som i på den tiden spilte i landets tredje- og fjerde divisjon. I 2004 spilte Leiknir om opprykk til andre divisjon. En kamp som ikke kan karakteriseres som spesielt god for den da 20 år gamle målvakten. Etter flere tabber i opprykks-kampen, ble Halldórsson frigitt av klubben. Neste stopp var Afturelding i tredje divisjon. Her ble det noen flere kamper på keeperen som gjorde at han tok ett steg opp til Stjarnan i andre divisjon i 2006. Året etter hadde han nådd opp til den øverste divisjonen på Island da han signerte for Fram. I et intervju med en lokal avis fortalte han om planene hans. – Jeg skal etablere meg som førstekeeper for A-laget inne tre år, og så er målet mitt å spille i utlandet. Det klarte han med solid margin og 84 kamper for Fram, før han i 2011 signerte kontrakt med KR. Her spilte han 63 kamper og vant både serie og cup i sitt første år.

Utenlands
Da Branns målvakt Piotr Leciejewski ble skadet i mars 2012, hentet bergenserne Hannes til hansabyen på korttidslån. Det ble få sjanser og Halldórsson dro tilbake til KR med kun én kamp i bagasjen. Allikevel hadde det korte oppholdet til målvakten gitt mersmak. Så da Sandnes Ulf kom på banen i oktober 2013, var veien kort til å signere for de lyseblå.

Karrieren skyter fast i Sandnes Ulf
I Sandnes skulle islendingen kjempe om keeperplassen mot talentet Sean McDermott. Før lagets tredje sesong i tippeligaen falt valget på Hannes og Asle Andersen fortalte følgende til Stavanger Aftenblad. – Avgjørelsen er tatt av vår keepertrener Roger Eskeland i samråd med meg, og bygger på en helhetsvurdering av prestasjonene så langt i vinter. Vi ønsker å ha ro rundt keepersituasjonen før seriestart, og la Hannes få de to siste treningskampene mot Viking og Haugesund til å spille seg inn med sine lagkamerater.

Sesongen skulle bli tøff for den islandske landslagsmålvakten. Med trenerskiftet og nedrykk for de lyseblå var det tydelig at hans ambisjoner var høyere enn OBOS-liga spill. Allikevel ble han med laget ned én divisjon og spilte vårsesongen i Sandnes. I tiden sin i lyseblått hadde han etablert seg som et klart førstevalg på Island og utviklet seg til en topp-keeper. Da han dro fra klubben i begynnelsen av juli 2015 fikk han følgende melding med seg til Nederland og NEC: – Sandnes Ulf og NEC Nijmegen er enige om en overgang for Hannes Thor Halldórsson fra juli 2015. Hannes kom til Sandnes Ulf fra den Islandske klubben KR Reykjavik i januar 2014. Han har spilt imponerende 44 seriekamper på rad i sesongene 2014 og 2015

– Hannes har vært en av klubbens største profiler gjennom tidene. Han har prestert på et høyt nivå i Sandnes Ulf, og ikke minst på det suksessrike Islandske landslaget. Hannes har vært et forbilde i klubben med sine holdninger og profesjonalitet både på og utenfor banen. Det er vemodig å miste en slik spiller, men samtidig er vi stolte over at en Sandnes Ulf spiller nå skal fortsette sin karriere på øverste nivå i Nederland, kunne Tom Rune Espedal fortelle.

– Sandnes Ulf ønsker Hannes lykke til videre. Han er alltid velkommen tilbake til Sandnes, avsluttet klubben sin melding.

drommedag-david-haugvaldstad_1dj1w0nj855fp1btcvp3fstrw2
Hannes utgjorde en fryktet keeper-duo sammen med Sean McDermott. Her fra «Min drømmedag».

Tiden i Nederland ble ikke helt slik målvakten hadde sett for seg. Kun åtte kamper gjorde at Hannes trengte spilletid. Et utlån til Bodø/Glimt og 14 kamper for de gule fra nord, deretter 65 kamper for Randers i Danmark. I 2018 signerte han en to-års avtale med Qarabag i Aserbaidjan. Også denne overgangen ble ikke helt slik han så for seg og med kun fire kamper for dem tok han med seg familien og flyttet hjem til Island i 2019.

Landslagskjempen
Selv om det har blitt et noe omflakkende fotball-liv for målvakten har han hatt en solid karriere for det Islandske landslaget. Han fikk sin debut i 2011 mot Kypros og har til den dag i dag voktet buret for landet sitt imponerende 70 ganger. Samtidig har han vært med på landets største fotballsuksess gjennom tidene. Han spilte EM i 2016, var med og slo ut England, men måtte gi tapt for Frankrike i kvartfinalen. Hannes var selvskreven på laget som kvalifiserte seg til VM i 2018. Han fikk dermed oppleve alle fotballspilleres drøm. Å spille i et VM med flagget på brystet.

VM ble ikke samme suksessen som EM to år tidligere. Allikevel viste målvakten sin klasse. Han reddet selvsagt straffen mot Messi, Island spilte 1-1 i sin første VM kamp noensinne og Hannes ble kåret til «man-of-the-match».

Halldórsson er en spiller som på kort tid satte dype spor i Sandnes Ulf. Hans holdninger og ikke minst hans vinnende vesen gjorde han svært populær. Nå er han helt i slutten av sin karriere og spiller for Valur. 36-åringen står fortsatt i mål for landslaget, og det blir spennende å se hvor mange kamper han noterer seg for før han legger hanskene på hylla.

Allikevel har vi ikke sett det siste av Hannes. Han er en meget habil filmskaper, så kanskje er det nettopp han som står bak den neste kino-suksessen fra Island?

Hannes Halldórsson – du er alltid velkommen til Sandnes!

 

Neste ut: Niklas Sandberg  

Annonse fra Obos-ligaen: